Mortilltvillingar.blogg.se

Då var helgen slut

Publicerad 2016-12-05 07:44:00 i Bakning,

Helt otroligt va den här helgen har gått snabbt. Har varit så trött i helgen så allt har gått på halvfart.

I lördags jobbade mannen så vi passade på att spendera några timmar på leklandet. Barnen var nöjda i alla fall :) Sedan bakade vi en butterkaka till adventsfikat.

 
För att vara första gången är jag helt klart jätte nöjd med resultatet, finns dock lite som jag kommer att ändra till nästa gång.
Nu är det bara att börja planera för nästa veckas adventsfika.
 
Jag använde mig av Birgitta Rasmussons recept:
 

Du behöver

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 st ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • Du behöver

    Vetedeg

    • 25 g jäst
    • 75 g smör
    • 2 dl mjölk
    • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
    • 0,25 tsk salt
    • 0,5 dl socker
    • 1 st ägg
    • 7 dl vetemjöl

    Kanelfyllning

    • 50 g smör
    • 4 msk socker
    • 2 tsk malen kanel

    Marsánfyllning

    • 1 dl kokt marsán- eller vaniljkräm

    Pensling och glasyr

    • 1 st ägg
    • 1 dl florsocker
    • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Vetedeg
    Smula ner jästen i en degbunke.Smält smöret, tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. 
  2. Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker,ägg och drygt häften av mjölet. Arbeta degen smidig.
  3. Jäs vetedegen övertäckt ca 30 min. Förbered fyllningarna under tiden.
  4. Fyllningar
    Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst.
  5. Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.
  6. Utbakning
    Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.
  7. Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret.
  8. Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
  9. Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
  10. Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.
  11. Pensla kakan väl med uppvispat ägg.
  12. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 35 min. Ugnsvärme: 200 grader.
  13. Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsockret i vatten). 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Therese

Jag är en 34 årig kvinna som bor i Skövde tillsammans med min man och våra 5-åriga tvillingar. Har även en bonus son som bor hos oss varannan vecka. Jag ungefär ett år sedan upptäckte jag bakning och kan inte sluta baka. Det är fantastiskt roligt och avslappnande. Dock räcker inte alltid tiden till men viljan finns.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela