Mortilltvillingar.blogg.se

Lussebullar

Publicerad 2016-11-28 14:11:00 i Bakning,

I år bakade jag för första gången lussebullar utan kesella och de blev otroligt goda. Min stora förebild när det gäller bak är Roy Fares och det är hans recept jag har använt :) Dock så har jag inte gjort exakt som Roy då barnen ville att bullarna skulle ha "S" formen.

 

Här kommer receptet:

FÖRDEG

500 g mjölk, (5dl)
50 g jäst
1 g saffran
520 g vetemjöl, (8,5 dl)

DEG

150 g smör, rumstempererat
170 g strösocker, (2,5 dl)
2 g salt, (2 krm)
320 g vetemjöl, (5,5 dl)

MANDELFYLLNING

250 g mandelmassa
25 g strösocker, (2 msk)
3 g vaniljsocker, (1 tsk)
120 g smör, rumstempererat

PENSLING OCH GARNERING

1 ägg
hyvlad mandel
pärlsocker

Gör så här

Saffransdeg
Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.

Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.

Mandelfyllning
Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.

Bred ut fyllningen jämt över degen.

Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Therese

Jag är en 34 årig kvinna som bor i Skövde tillsammans med min man och våra 5-åriga tvillingar. Har även en bonus son som bor hos oss varannan vecka. Jag ungefär ett år sedan upptäckte jag bakning och kan inte sluta baka. Det är fantastiskt roligt och avslappnande. Dock räcker inte alltid tiden till men viljan finns.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela